sunnuntai 29. huhtikuuta 2007

YLE:n herkkuja oppimiseen

Vaikka digiaikaan siirtyminen luo varjoja YLE:n ylle, soisi esille tulevan myös YLE:n onnistunut panos verkko-oppimisen areenalla. Julkisen palvelun tehtävää on viety julkisuuden nurkan takana aivan uskomattomalla taidolla eteenpäin. Opettajien ja oppijoiden herkutteluun on tarjolla monta maukasta verkkopalvelua. Näihin kannattaa tutusta ja ottaa käyttöön:
Abitreenit
Elävä arkisto
Kieliportti
Klaffi
Koostamo
Kouluportti
Opinportti
Oppiminen
Radiosoitin



Multiradio

Tilaa Edu.fi-uutiset uutissyötteenä

Oletko tutustunut uutissyötteeseen? Lapsella on monta nimeä: feed, RSS, Atom. Uutissyöte tarkoittaa kätevää menetelmää, jolla tietyn sivun sisältö ohjataan haluttuun paikkaan. Kuin tilaisit lehden haluamaasi osoitteeseen.

Uutissyötteen voi tilata omalle kotikoneelleen lukijaohjelmaan tai verkkopalveluun, johon pääset kirjautumaan miltä tahansa Internet-yhteydessä olevalta koneelta. Omalle koneelle voi asentaa erillisen lukijaohjelman, kaikki uudet selaimet sisältävät lukijaohjelman ja eräät ohjelmat liittyvät osaksi sähköpostin lukijaohjelmaa. Verkossa uutissyötettä voi lukea esimerkiksi Google Reader -ilmaispalvelussa. Monissa verkkopalveluissa on mahdollista ohjata myös uutissyötteitä verkkosivulta toiselle.

Edu.fi-sivujen uutisia on mahdollista tilata uutissyöttennä. Esimerkiksi Kotkan aikuislukio Peda.net-etusivulle on tilattu Edu.fi-uutiset tällä tekniikalla.

Lisää opastusta uutissyötteestä opettajille. Jos hankitte uutta julkaisujärjestelmää koulun kotisivuille, kannattaa pitää huoli siitä, että järjestelmä mahdollistaa sekä uutissyötteiden julkaisemisen että tilaamisen.

tiistai 17. huhtikuuta 2007

Suomalainen Opettaja.tv aloitti

Englannissa on jo pidempään toiminut opettajille suunnattu televisio ja verkkopalvelu Teachers TV. Nyt samaa herkkua on tarjolla myös suomalaisille opettajille ja nimikin on edelläkävijän mukaan Opettaja.tv. Rekisteröitymällä verkkopalveluun käyttäjä saa monenlaista kevennystä työntekoon - no, ehkä seuraus voi myös olla infoähkyn lisääntyminen. Palvelun ja tv-ohjelmien eräs huikea ja hieno tavoite on tarjota tilaisuuksia täydennyskouluttautumiseen ilman matkustamista ja kustannuksia.

Haku Mediakasvatuksen opintoihin

Nyt on aika hakea Helsingin yliopiston Mediakasvatuksen perusopintoihin. Lisää tietoa Mediakasvatuskeskuksen verkkosivuilta. Opintokokonaisuutta kuvaillaan sivuilla näin:
Opintokokonaisuus keskittyy mediakasvatuksen, erityisesti tieto- ja viestintätekniikan käyttöön opetuksessa, opiskelussa, työssä ja viestinnässä. Mediakasvatusta tarkastellaan didaktiikan, sen yhteiskunnallisen merkityksen, tutkimuksen ja käytännön sovellusten näkökulmasta. Kokonaisuus toteutetaan osin verkossa sähköpostin, ryhmätyöohjelmiston, WWW:n ja videoneuvottelun avulla.

Mitä tvt tarkoittaa?

Tvt:llä on hiukan yhteistä tv:n kanssa. Lyhenne tulee sanoista tieto- ja viestintätekniikka ja sen alle yhtenä välineenä televisiokin kuuluu. Yleisesti käytetään ilmaisua tvt:n opetuskäyttö. Englanniksi vastaava lyhenne on ICT eli Information and Communication Technology. Jotkut tutkijat käyttäisivät mieluiten monikkomuotoa korostamaan sitä, että kyse on monista erilaisista laitteista ja ohjelmistoista. Wikipedia selittää ICT:tä (ja IT:tä).