perjantai 8. kesäkuuta 2007

Wikispaces - verraton wiki koulutyöhön

Wikipedia on monille tuttu verkon tietosanakirja. Samalla tavalla voidaan luoda myös muita verkkosisältöjä wikipalvelun avulla. Wiki antaa mahdollisuuden yhteisölle tuottaa sisältöjä samaan kokonaisuuteen eli koulussa esimerkiksi useampi opettaja voi osallistua saman wikin rakentamiseen tai oppijat voivat tuottaa opettajan kanssa yhdessä kurssin tai projektin wikiä. Hieno esimerkki tästä on Heidi Jakkulan vetämällä kurssilla opiskelijoiden tuottama wiki "Suomi matkailumaana".

Wikispaces tarjoaa yleissivistävien koulujen käyttöön mainoksettoman ilmaisen wikin. Ympäristöstä löytyy hyvät opastukset oman wikin perustamiseen (katso ensin Brief tour). Uusimpia Wikispaces-uutisia voit lukea Wikispaces-blogista. Wikispaces mahdollistaa monista ympäristöistä poiketen myös matemaattisten merkintöjen tekemisen, katso blogiuutista aiheesta. Lisää opastusta: Wikin opetuskäyttöohjeita (laatinut Anne Rongas).

Jos aihe kiinnostaa, voit silmäillä myös kuvausta wikin käytöstä lukiokurssilla (lue kuvauksen blogi kronologisesti alhaalta ylös). Kuvauksessa kerrotaan wikin rakentumisesta vaihe vaiheelta psykologian PS5-kurssilla Kotkan aikuislukiossa.

5 kommenttia:

Harto kirjoitti...

Itselläni on Wikispacesista täysin päinvastaisia kokemuksia. Onhan se ilmainen ja onnistuuhan sen avulla oman wikin tekeminen, mutta ohjelmassa on muutamia pahoja puutteita, jotka tekevät sen käytöstä välillä todella hankalaa:

1) Esimerkiksi Flickristä tai YouTubesta linkitytyt kuvat ja videot eivät näy sivun muokkaustilassa. Niiden tilalla näkyy Custom-laatikot. Eli jos sinulla on useita kuvia/videoita, et voi muokkaustilassa nähdä, mitä ne pitävät sisällään.

2) Jos sivua editoi pitkään, Wikispacesin automaattinen "kadonneiden tietojen palautustoiminto" päättää hävittää tekemäsi muutokset ja korvata ne aiemmilla sisällöillä. Todella paha bugi!

3) Koko sivun lähdekoodia ei voi muokata. Todella paha puute ominaisuuksissa.
4) Sisäänkirjautuminen tapahtuu erillisellä sivulla, jonka jälkeen on löydettävä takaisin sille sivulle, jossa ennen sitä olit. Hankaloittaa/hidastaa käyttöä.

5) Kokonaisuutena Wikispaces on kankea ja suorastaan vanhanaikainen. Ohjelmassa on lukuisia asioita, jotka olisi voitu tehdä paremmin sekä teknisesti että käytettävyydeltään.

Harto kirjoitti...

Jatkoa edelliseen, että hyviä wikiohjelmia löytyy esimerkiksi tämän palvelun avulla: http://www.opensourcecms.com/

Anne Rongas kirjoitti...

Hei, voitko suositella jotain tiettyä wikipalvelua? olet ihan oikeassa kommenttiesi suhteen, mutta silti Wikispaces toimii luotettavasti. Sen käyttö on helppo oppia. (Näin todistaa kokemus kokemattomien opettajien opastamisesta ympäristön käyttöön). Ja tekniikkaakin kehitettelevät koko ajan.

Jos löydän sujuvamman ja simppelin opetuskäyttöön soveltuvan, ryhdyn heti kokeilemaan ja mainostamaan. Kaikkia ei jaksa yksikseen testata, joten käyttäjäkokemuksien jakaminen ja esimerkkien näkeminen auttaisivat paljon!

Aina valmiina kokeilemaan uusia hyviä juttuja :-)

Harto kirjoitti...

Suosittelen lämpimästi MediaWikiä, johon Wikipediakin perustuu. Tietysti kynnyksenä on se, että ohjelma pitää asentaa itse johonkin palvelimelle. Joskaan tämä ei toivoakseni ole enää iso kynnys.

Anne Rongas kirjoitti...

Kiitos suosituksesta. Tuttu juttu ja Media Wikiä itsekin suosittelen aina, jos joku yrittäjä asiaa kysyy (ja omaankin yrityskäyttöön sitä). Mutta hyvin monissa kouluissa on edelleen toimittava hyvin kapeassa uomassa sen kanssa, mitä saa asentaa koneille ja kuka saa asentaa ja kuka ylläpitää. Siksi laiha sopuratkaisu, joka toimii, on monelle ihan tyydyttävä. Esimerkiksi omalla työmaallani ei puhettakaan siitä, että voisi saada MediaWikin käyttöön. Toiveet ja reaalimaailma hyvin usein törmäyskurssilla.