maanantai 6. elokuuta 2007

Jaiku - suomalainen sosiaalisen webin palvelu

"Arvaakohan jo soittaa, vai onkohan se vielä opettamassa?" Asiaa ei tarvitse arvailla, jos tuttavapiirillä on yhteinen mikroblogi. Mikroblogi yhdistää monenlaista viestintää niin että asiaa perehtymätöntä saattaa huimata. Parhaat käyttöliittymät ovat kuitenkin selkeitä ja sopivat aikuiseenkin makuun (Jaiku, Twitter, Tumblr, Pownce).

Sovellussuunnittelija Jari Sjölund Turun normaalikoulusta kuvailee Jaiku-palvelun käyttökokemuksia:

"Miltä Jaiku tuntuu?"
Olen suoraan sanoen innostunut. Parin päivän kokeilun jälkeen en vielä oikein osaa eritellä, mikä Jaikussa innostaa, mutta jotain siinä on! Olen ollut vuosien mittaan monissa hankkeissa, joissa on kokeiltu ja oikeasti käytettykin keskustelufoorumeita ja ryhmäsovelluksia, mutta jotenkin en ole niihin osannut kotiutua. Lieneekö syynä lounaissuomalainen kulttuuriperimäni, joka ei pidä "turhaa höpinää" oikein missään arvossa.

Jaiku, kuten muutkin mikroblogisovellukset, on siitä nerokas, että blogiviestin, "puheenvuoron" pituus on tiukasti rajattu. Normaaleissa blogeissa, kuten myös oppimisalustojen keskustelufoorumeilla, keskustelu helposti typistyy jo alkuunsa siihen, että alkuperäinen viesti on liian pitkä ja perusteellinen. Jaikussa aloitusviestille on varattu 140 merkkiä, mutta kommentti voi olla pitempi ja hyvin perusteltu. Näin keskusteluketju pääsee kasvamaan luonnolliseen tapaan.

Toinen Jaikun hyvä ominaisuus on se, että se toimii. Ominaisuuksia ei ole paljon, mutta käyttäjälle jää tunne, että se, mikä on käytettävissä, on tarkkaan mietitty.

Miten Jaikua voisi käyttää koulussa?
Jaikun alkuperäisenä yksinkertaisena ideana on välittää sijaintitietoja ryhmän jäsenten kesken. Itselleni tuli heti mieleen leirikoulut, joista osallistujat voivat lähettää sijainti- ja vaikka tunnelmatietoja kotiväelle ja esimerkiksi muille ryhmille. Jaiku-blogiin voidaan lisätä rss-syötteinä vaikkapa netin kuva-albumiin kännykkäkamerasta siirrettyjä kuvia. Jaikuun voi lähettää suoraan viestejä tietokoneen nettiselaimella, Nokian S60-kännyköissä toimivasta mobiili-Jaikusta ja millä tahansa kännykällä tekstiviestinä. Tekstiviesteille on jopa oma suomalainen numero.

Kaikki muukin sellainen, jossa pitää välittää lyhyitä kommentteja muille ryhmän jäsenille voidaan tehdä Jaikulla. Mieleen tulee esimerkiksi työssäoppimispäiväkirja, havaintojen ja kommenttien välittäminen seminaaritilaisuuksissa. Jaikuja voi lähetellä seminaarin osallistujien kesken tai vaikka kavereille, jotka eivät ole päässeet mukaan.

Liikun paljon tuki- ja konsultointihommissani. Olen etsinyt välinettä, jolla voisin kertoa työyhteisöni jäsenille ja kollegoilleni, missä olen milloinkin menossa. Jaiku sopinee siihenkin tarkoitukseen erinomaisesti. Minulla on kotisivullani Jaikun "badge", josta näkee nopeasti viimeisimmän viestini ja sijaintitietoni.



Mobiilipedagogiikkaa tutkivat ja kehittävät opettajat (ks. Vaparetki-blogi) kohtaavat Jaiku-kanavalla. Liity mukaan, jos aihe kiinnostaa: #vaparetki Lue lisää.

Ei kommentteja: