Verkon kautta on mahdollista löytää monenlaisia, jopa ilmaisia, opetustyöhön soveltuvia ohjelmia ja palveluita. Ilmaisuus perustuu tapauskohtaisesti:
- avoimeen lähdekoodiin eli ohjelman tai palvelun luominen on tapahtunut eräänlaisella talkooperiaatteella
- mainostuloihin, esimerkiksi verkkopalvelun sivuilla olevaan Googlen mainospalkkiin
- kaupallisiin lisäpalveluihin eli vain riisuttu palvelu tai ohjelman perusversio on ilmainen
- kaksijakoiseen hinnoitteluun: ohjelma on ilmainen yksityiseen tai yleishyödylliseen käyttöön, mutta yrityskäytöstä peritään maksu
- julkiseen rahoitukseen
- ikävässä tapauksessa rekisteröityneitten käyttäjien yhteystietojen kauppaamiseen tai haitallisten koodien (virusten, matojen, troijalaisten tms.) levittämiseen
Verkkopalveluitten ja vapaasti ladattavien ohjelmien kohdalla ilmainen ei tarkoita epäluotettavaa tai huonolaatuista. Jokainen verkosta ladattava ohjelma tai verkkopalvelu voi kuitenkin olla tietoturvariski. Muutamilla perusohjeilla vältät suurimmat riskit:
- luo verkkopalveluitten käyttämistä varten erillinen websähköposti (roskapostin mahdollisuus kasvaa aina, kun täytät verkkolomakkeita, ilmaisia websähköposteja esimerkiksi Gmail, Luukku, Hotmail, Yahoo!, Suomi24.fi)
- huolehdi kotikoneesi tietoturvasta: virustorjunta, palomuuri ja haittaohjelmien poisto-ohjelmat ovat välttämättömiä
- kysele käyttäjäkokemuksia muilta
- alan lehdistä löytyy myös hyvää tietoa verkko-ohjelmista ja palveluista
- kun lataat ohjelmaa tai rekisteröidyt käyttäjäksi, varmista, että valitset ilmaisversion (free, freeware)
- älä myöskään anna asennusohjelmalle lupaa ladata ylimääräisiä lisäkkeitä, ellet ole varma niiden luotettavuudesta (esimerkiksi pelejä tai työkalurivejä selaimeen)
- pidä salasanasi visusti tallessa
- englannin kielen taidot ovat tarpeen; pyydä apua, jos olet epävarma ohjelman tai palvelun käyttämisen alkumetreillä (erikoissanastoon tottuu ajan myötä)
Ohjelmia opettajan käyttöön -sivuilta löydät valikoituja, aihepiireittäin ryhmiteltyjä ohjelmia ja palveluita. Kokeile rauhassa yhtä ohjelmaa kerrallaan. Monissa kouluissa on toteutettu hyvällä menestyksellä kerhotyyppistä yhdessä opiskelua tvt-taitojen kehittämisessä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti