tiistai 29. toukokuuta 2007

Helposti luokasta verkkoon

Saila kuvailee blogissaan mediapöydän rakentamista ja selkeiden ohjeiden laatimista. Kyseessä on liikuteltava laitteisto kouluun, jossa jokaisessa luokassa ei ole vielä verkkovarustusta.

Tein yksinkertaiset "vaihe vaiheelta" käyttöohjeet, jotka liimasin kontaktimuovin avulla pöydän kulmaan. Tarrakirjoittimella tein kaikkiin kriittisiin paikkoihin ohjeita ("muistitikku tähän","poista ensin linssinsuojus" jne.). Ideana on, että opettaja voi käyttää Internetiä tai näyttää videoita/ DVD:tä mahdollisimman helposti. Sähkötöpseli seinään ja haluttuihin laitteisiin virrat päälle ja a vot!

Lähes kaikki opettajat ovat käyttäneet pöytiä tämän lukuvuoden aikana ja palaute on ollut myönteistä. Tulevaisuuden visiona on saada kiinteitä systeemejä luokkiin. Siirrettävät mediapöydät ovat kuitenkin oiva ratkaisu tässä vaiheessa.

torstai 24. toukokuuta 2007

Tuskailetko kuvien pienentämisen kanssa?

Verkkosivuilla julkaistavien kuvien pitää olla pieniä ja keveitä. Opettajilla ei ole useinkaan sopivia ohjelmia ja taitoa kuvien koon muuttamiseen. Nyt tähän pulmaan on tarjolla kätevä apulainen: Batch Picture Resize. Ohjelman exe-tiedosto tallennetaan työpöydälle. Sen kummampaa asentamista ei tarvita.

Pienennettävät JPG-kuvat raahataan hiirellä työpöytäkuvakkeen päälle, pudotetaan ja simsalabim, ohjelma luo pienennetyn kuvakopion samaan kansioon, nimeää sen uudelleen lisäämällä loppuun -400. Yhtä aikaa voi valita myös useita kuvia ja raahata ne ryhmänä pienentäjään. Ohjelma säilyttää kuvan alkuperäisen resoluution, mutta pakkaa kuvan leveyssuunnassa 400:aan pikseliin. Jos haluaa muun kokoisia kuvia, pitää vain muuttaa exe-tiedoston loppuun 400:n tilalle esim. 300. Kuvakkeita voi olla samalla työpöydällä useampia.

SkrivPUNKT.

Oma tuottaminen on kielen oppimisen ydintä. Moni opettaja tuskailee tuottamishoukuttelun ja tuottamispakottamisen kanssa. Opetushallituksen tuella on verkkoon perustettu ruotsin oppimiseen nuorison viestintätapoja hyödyntävä ympäristö, SkrivPUNKT. Sivuston etusivulla esitellään:
"SkrivPUNKTissa kirjoitetaan ruotsia – virheitä pelkäämättä. Gallupissa voit vastata kuukauden kysymykseen ja perustella mielipiteesi. E-postlådassa voit lähettää terveisiä kavereille tai tehdä kirjeenvaihtoilmoituksen. Blogissa koko luokka voi yhdessä kertoa kuulumisiaan tai kertoa tarinoita. Rollspelissä chattaillaan ruotsiksi."

sunnuntai 20. toukokuuta 2007

Opettaja sosiaalisesti webissä

Toisinaan kuulee sanottavan, että opettajat ovat yksinäisiä puurtajia, jotka mielellään pitävät luokan oven kiinni. Toisille yksinäinen luokkatyöskentely maistuu, mutta suureen opettajien joukkoon mahtuu myös paljon niitä, jotka kaipaavat lisää yhteistyötä kollegoiden kesken.

Avoin sosiaalinen web tarjoaa mainioita välineitä ohittaa salasanoilla suljetut verkkoportit. Ken.Guru tavoitti tuoreeltaan muutaman pioneerin ja kysyi, että miksi ihmeessä opettajien kannattaa tehdä yhteistyötä verkossa?

Saila Frosti Kouvolasta opettelee lukion tvt-tukihenkilöksi ja uutisoi blogissaan Kaikenlaista mielenkiintoista kollegoilleen.

Saila kertoo: "Verkossa tehtävä yhteistyö voi tarkoittaa esimerkiksi henkistä tukea kollegalle ja pääkopan tuuletusta, kun omien rutiinien lisäksi saa yhteistyöstä uusia ajatuksia ja konkreettisia oppimisaihioitakin. Se on sellaista "luvallista lainaamista", jossa välillä on antajana, välillä saajana. Lisäksi sitä yhteistyötä voi tehdä joustavasti, silloin kun itsellä on aikaa ja voimia - huomaten, että yhteistyön avulla voikin säästää sekä aikaa että voimia."

Jukka Holmala Oulusta vetää verkkoprojektia ja innostaa kollegoitaan jakamaan ideoita ja linkkejä eOpetus-blogissa ja Blogi-Klubilla. Eikä Jukka ole asialla yksin, vaan sosiaalisen webin periaatteilla yhteistyöverkoston voimin eli mukana ovat myös Sirpa Kova Oulusta ja Anu Mäenpää Janakkalasta.

Jukka summaa verkkotyöskentelyn etuja: "Yhteistyö verkossa tarjoaa paljon sitä, mikä ei välttämättä kasvokkain omassa työyhteisössä ole mahdollista:
-yhteistyötä laajalla rintamalla "rajattomasti" (aika, paikka)
-yhteistyötä asiasta kiinnostuneiden kesken ("sama kieli").
Slogan: Vie hetken mennessään, mutta säästää monta tullessaan!"

Marjut Siro Kotkasta toimii oman koulunsa tvt-vertaistukena sekä lähietäisyydellä että verkossa wikin avulla.

Marjut perustelee verkkoyhteistyötä seuraavaan tapaan: "Opettajat tekevät valtavasti työtä rakennellessaan tuntisuunnitelmia ja opetussuunnitelman mukaisia kurssikokonaisuuksia. Työ on usein yksinäistä puurtamista varsinkin kouluissa, joissa opettaja sattuu olemaan aineensa ainoa edustaja. Verkossa työn tekminen avaa mahdollisuuden keskusteluun jo suunnittelun alla olevan aineiston pohjalta ja lopputulos voi näin rikastua. Toisaalta jo hyväksi koettujen käytäntöjen jakaminen näyttää suuntaa ja antaa virikkeitä omaan suunnitteluun. Verkossa työskentely on keskustelevaa."

Tunnetko sinä opettajia, jotka punovat verkkoyhteyksiä kollegoiden välille? Oletko itse sellainen? Kerro esimerkkisi kommentoimalla tätä viestiä tai lähetä vinkkisi osoitteeseen: kengurun (at) gmail.com

lauantai 12. toukokuuta 2007

Kollegiet

Kollegiet är KK-stiftelsens webbplats för skolutvecklingsfrågor, med syfte att öka användningen av IT i skolan.

Kollegiet presenteras undervisningsidéer, forskning och utvecklingstendenser inom området IT i skola och utbildning. Målgrupp är lärare och andra som är verksamma i den svenska skolan eller de som på annat sätt är intresserade av IT, lärande, skola och skolutveckling.

Webbplatsen ska bidra till att:

  • stimulera intresset för och sprida erfarenheter om IT och lärande hos lärare, skolledare, lärarstuderande och lärarutbildare
  • aktivt verka för fortsatta satsningar på skolutveckling och IT i den svenska ungdomsskolan
  • stimulera dialogen mellan forskning och skola inom området IT och lärande, med syfte att bidra till lärares kompetensutveckling.

sunnuntai 6. toukokuuta 2007

Ajankohtainen Agricola

Suomen kirjakielen isä ja monella tavalla merkittävä historiamme hahmo on nyt tavoitettavissa verkosta. Agricolan juhlavuosi (450 vuotta kuolemasta) on innostanut useampiakin tekijöitä kokoamaan Agricola-sivustoja:

Elokuu - elokuvan lukutaitoa oppimaan

Helsingin opetusviraston mediakeskus on tuottanut kiinnostavan oppimateriaalin koulujen mediakasvatuksen toteuttamiseen sekä tieto- ja viestintätekniikan käyttötaitojen harjaannuttamiseen.

Aineisto rakentuu Matti Kassilan elokuvan Elokuu ympärille. Elokuu on filmattu vuonna 1956 ja perustuu F. E. Sillanpään saman nimiseen novelliin. Sivuilta löytyy opettajanopas ja monipuolinen, eri oppiaineisiin sovitettu oppimateriaali.

Tutustu Elokuu-sivustoon