tiistai 2. lokakuuta 2007

Verkkokurssillakin opettaja voi olla äänessä

Etelä-Kymenlaaksossa on aloitettu kokonaan virtuaalisten lukiokurssien tarjoaminen. Kotkan aikuislukion rehtori Erja Hämäläisen vetämällä ruotsin starttikurssilla kokeiltiin äänen lisäämistä verkkoaineistoon. Ajatus syntyi opiskelijoitten palauttamien tehtävien ongelmakohdista. "Kielioppi ei avaudu kaikille ilman, että joku laittaa sen palasiksi," kertoi Erja Hämäläinen.

Opettajan selostus toteutettiin BB Flashback Express ohjelmalla. Ohjelma on kalliimman isoveljensä riisuttu versio. 15 päivän kokeilujakson jälkeen ohjelmasta on lunastettava 39 $ maksava lisenssi. Ohjelma on ollut Kotimikro-lehden rompulla ilmaisversiona useampaan otteeseen (mm. 1/07 ja 3/07). Ohjelma nauhoittaa kaiken, mitä tietokoneen näytöllä tapahtuu. Samaan aikaan nauhoitteeseen voi myös äänittää selostusta. Ohjelman kalliimpi versio antaa laajemmat muokkausmahdollisuudet.

Verkkoon tarkoitetussa esityksessä kannattaa valita äänitykseen 44,1 kHz ja MP3 compression (normal quality). Kun nauhoite on tehty: Export to Flash > Compression: Lossles/Smallest. Ohjelma tekee kaksi tiedostoa: Flash-esityksen ja weblinkin. Molemmat pitää tallettaa palvelimelle samaan kansioon. Yhden esityksen mittana 3-7 minuuttia on sopiva. Iso asia kannattaa pilkkoa pienempiin osiin. Kuusiminuuttisen flash-esityksen kooksi tulee noilla asetuksilla vajaa 4 Mt. Flash-esityksen katsominen vaatii Flash 6.0 tai uudemman selaimen lisäohjelman. (Nouda ilmanen Flash Player tai testaa, löytyykö koneeltasi Flash ja mikä versio.)

Äänet päälle tai kuulokkeet korville: Erja Hämäläinen selostaa verbitaivutusten perusasioita på svenska.

"Kuvittelin, että esityksen tekeminen on hirveän vaativaa. Loppujen lopuksi se oli yllättävän helppoa. Samanlaista kuin luokkatilanteessa olisin taululla selostanut asiaa." Opiskelijoiden palaute on rohkaissut opettajaa jatkamaan mediaelementtien tekemistä. Kielten opetuksessa voi tällä tavalla toteuttaa esimerkiksi itse pieniä kuullunymmärtämisharjoituksia, joissa voi käyttää kuvia viitekehyksen luomiseen. Erja Hämäläinen aikoo liittää verkkokokeeseen samalla tekniikalla toteutetun kuuntelutehtävän.

1 kommentti:

ATa kirjoitti...

Kannattaa myös harkita isoveljeä. On helppokäyttöinen ja antaa lisää mahdollisuuksia. Tekstit, kuvat, äänet pysäytykset ja erilaiset tallennusmuodot
funktio
KoolMoves+WordPad+BBFlash
piiri
BBFlash+ScreenInk
suora
BBFlash+PCNoteTaker
murto